Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Chinese kool doet het prima op zware kleigrond. In de siertuin misstaat het niet en het is een heel lekkere, licht verteerbare koolsoort.

Het kweken van Chinese kool

Onze eerste ervaring met deze koolsoort hebben we vorig jaar opgedaan. We hebben op de markt jonge plantjes gekocht eind juli 2006 en die op een verloren plekje in de siertuin uitgeplant.

Ze moeten wel enigszins de ruimte hebben, 50 x 40 cm is geen overbodige luxe. Goed inwateren en bij droog weer zorgen dat ze niet uitdrogen. Het schijnt dat chinese kool vrijwel oneetbaar wordt als hij watergebrek heeft gehad. Wij lieten het in elk geval niet zo ver komen.

Het grootste probleem zijn de slakken. Allerlei soorten komen erop af. Steentjes en schelpen hielpen niet veel en 's nachts vangen was ook geen doen. Uiteindelijk hebben we slakkenkorrels van het merk Ecostyle gebruikt en dat werkte nog het beste. Dit middel is niet schadelijk voor andere dieren.
In het najaar hebben we nog wat kalk gegeven om knolvoet tegen te gaan.

We hebben tot ver in december nog met plezier van onze kool gegeten, daarna was het wel gedaan. De laatste twee kroppen zaten uiteindelijk vol jonge slakjes en zijn in de compostcontainer beland maar de rest smaakte bijzonder lekker.

 

 

Jonge plantjes, net op de markt gekocht begin augustus 2006

 

Een week later uitgeplant in de tuin. Steentjes houden de slakken niet echt er vandaan...

 

Begin september groeit de chinese kool al aardig...

 

Eind september: zo hard gaat het. Ze hebben bijna geen ruimte meer. Gelukkig groeiden ze daarna meer de hoogte in. In dit stadium kun je chinese kool al prima eten.

 

De laatste kool begin januari. Die was door alle kleine slakjes niet meer eetbaar. Maar de rest is intussen al met veel smaak opgegeten.

 

Tips bij het kweken van chinese kool:

  • Als je zelf zaait, volg de aanwijzingen op het pakje
  • Plantjes op de markt kopen gaat ook goed en is niet duur. Wij hadden de laatsten van het seizoen, en het is prima gelukt.
  • Goed inwateren bij het uitplanten en zorg dat ze bij warm weer niet verdorsten.
  • Chinese kool is heel gevoelig voor knolvoet. Geef daarom wat extra kalk en plant maar eens in de vier jaar op dezelfde plek.
  • Steentjes helpen niet tegen slakken maar slakkenkorrels wel.
  • Ook al ziet de buitenkant er wat verfomfaaid uit, de binnenkant is vaak nog helemaal goed. Tot in december kun je veel plezier hebben van deze gezonde en lekkere groentesoort.


Terug naar groenten overzicht