Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Courgettes zijn makkelijk te kweken. De plant vraagt veel zon en een goede bemesting. Hij past in vrijwel elke moestuin, zelfs op zware kleigrond. Ook in de siertuin misstaat dit gewas met zijn exotische bloemen niet.

Het kweken van Courgette...

... is echt een makkie. Ik heb zelden zo'n dankbare plant gezien. De zaden, die vrij groot zijn, kun je het beste in een kweekbakje zaaien. Heb je geen kweekbakje, dan kan het ook gewoon in een potje of ondiep bakje met wat huishoudfolie erover om de warmte vast te houden. Wel een paar kleine gaatjes in het folie maken voor de luchtverversing. Je kunt ze vanaf april-mei zaaien.

Als de plantjes zijn bovengekomen, kun je ze in potjes verder opkweken. Omstreeks begin juni, als de vorst echt uit de grond is, kunnen de plantjes de grond in. Goed inwateren natuurlijk. Courgette houdt wel van veel zon. Geef de plantjes ook goed de ruimte. 1 Plant kan best wel een vierkante meter in beslag nemen, als je hem de kans geeft. Ze kunnen met wat minder toe, maar komen toch al snel in de verdrukking.

In een korte tijd zul je je wat ielige plantjes zien uitgroeien tot ware reuzen die prachtige heldergele bloemen produceren. Er zijn mannelijke bloemen, die op lange, dunne stelen staan, en vrouwelijke, die kortere stelen met een verdikking hebben. Deze laatsten worden de courgettes.

Courgettes groeien snel. Je kunt ze behoorlijk groot laten worden - de eerste 2 die ik er af haalde, wogen bijna een kilo per stuk. Het nadeel is echter dat dit een behoorlijke aanslag is op de plant. Als ze wat kleiner en dunner zijn, smaken ze zeker zo goed en zal de plant al snel weer nieuwe vruchten vormen. Als je afentoe wat bijmest, blijven de planten in een goede conditie en zullen er zeker veel vruchten van af komen. Je zult wel merken dat de bladeren steeds meer lelijk worden. Courgette staat bekend als gevoelig voor meeldauw. Als je die aangetaste bladeren afentoe weghaalt, zal de plant ook langer meegaan.

Natuurlijk betekent het einde van het seizoen ook het einde voor de courgetteplant maar eer het zo ver is, heb je er al heel wat vruchten van af gehaald. Er zijn trouwens meerdere soorten courgettes: gele, groene, gestreepte. De zaden zijn overal verkrijgbaar, zelfs bij de supermarkt.

Tenslotte nog een tip: niet alleen de bladeren maar ook de vruchten zelf kunnen behoorlijk stekelig zijn (dunne, harde haren). Draag beter tuinhandschoenen als je de vruchten afsnijdt (snijdt een klein stukje stengel mee af). Te harige courgettes wrijf ik altijd even af met een schoon schuursponsje, ze zijn meteen lekker glad en zacht.

Foto's:

Hier zijn de grote bladeren en prachtige gele bloemen goed te zien.

Hier zie je een vrouwelijke bloem met een wat dikkere stengel. Links erboven zijn 2 dunne stengels van mannelijke bloemen te zien.

Hier is de groeiende courgette te zien.

Terug naar overzicht groenten