Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Van je siertuin kun je met wat kleinfruit al een "eetbare tuin" maken. Het combineren van groenten, kruiden en bloemen is bovendien niet zo nieuw als de naam "edible garden" doet vermoeden.

 

 

Groenten, kruiden en fruit in de siertuin

Vaste planten vormen de ruggegraad van een siertuin. Wie plaats heeft voor struiken of kleine bomen, kan ook kiezen voor kleinfruit zoals een appelboom, frambozenstruik of braamstruik. Dit zijn vaste planten die gemakkelijk aansluiten bij de andere gewassen in de siertuin.
Ook vaste kruiden zoals rozemarijn, thijm en salie kunnen eenvoudig tussen de andere planten gezet worden, mits de grondsoort voor hen geschikt is en ze voldoende zon krijgen.

Vrijwel alle groentesoorten zijn echter éénjarig en daarbij vragen ze meestal veel zon om goed te kunnen groeien. Je kunt ze in potten zetten of op aparte bedden. Wanneer je dit met bloemen, vooral eenjarigen, combineert, kan het een prachtig resultaat zijn.
Heb je echter een veelvoorkomende tuinopbouw met gazonnetje, omzoomd door borders, dan kan het her en der tussenvoegen van groentes een probleem zijn. De groenten zouden vooraan in een border moeten staan, ook als ze groter worden dan de andere gewassen, op de zonnigste plekjes en zo ver mogelijk uit de buurt van struiken en bomen die teveel vocht en licht wegnemen.
Dit is niet altijd goed te doen. Een enkele tomatenplant of aardbeienplant hier en daar kan het aardig doen, en en rijtje worteltjes naast de asters kan ook goed uitpakken. Zo hebben we zelf ook bepaalde plekken gereserveerd voor kool en courgette het afgelopen jaar. Het is wel gelukt, maar de nadelen bleken ook wel duidelijk: een rommelige tuin en kale stukken in najaar en winter. Bovendien is het verstandig om niet elk jaar dezelfde groentesoort op dezelfde plaats te zetten, dus moeten we weer wat anders verzinnen als de kool op is.

Onze conclusie was eigenlijk: fruit en vaste kruiden in de siertuin gaat meestal prima. De rest is lastiger, zeker als je borders met vaste planten hebt. In onze tuin stonden al relatief veel struiken, bomen en vaste planten en die wilden we niet teveel kwijt.
Er paste dus niet zoveel meer bij. Wie kleine kinderen heeft, moet bovendien denken aan de kindvriendelijkheid van de tuin. Lekker een balletje trappen is er niet meer bij als je meteen tussen de sla en tomaten zit. Vandaar dat we zelf dit jaar niet teveel groenten in de siertuin zetten. In plaats daarvan nemen we er een moestuinperceeltje bij.

Groentes en fruit die we wel in onze siertuin willen zetten dit jaar, zijn:

  • aardbeien (ze staan al her en der)
  • passievrucht
  • hier en daar wat sla-soorten
  • cherrytomaten in pot
  • appels en frambozen
  • bramen
  • misschien wat stambonen
  • kruiden zoals lavendel, rozemarijn, vrouwenmantel en tijm

De overige groentes zetten we liever in de aparte moestuin. Toch gaan we er nog mee experimenteren het komende seizoen. Heb je er zelf leuke ervaringen mee, mail ze ons gerust!

Wie meer wil weten over het combineren van groentes, kruiden en bloemen in 1 tuin, kan ook eens kijken naar het fenomeen "boerentuin". We hebben er heel leuke en inspirerende informatie over gevonden.

Meer over de boerentuin

Terug naar overzicht moestuin