Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Recepten met courgette

Courgette-wortelsoep

courgette-wortelsoep

Nodig: 1 grote courgette in blokjes, 1 grote gesnipperde ui, 6 wortelen (geschild en in schijfjes), 3 kippebouillonblokjes, zout en peper, een takje selderijblad, bakboter en 2-2,5 liter water.

Fruit de ui, courgette en wortelen aan in de boter, doe de bouillonblokjes en het water erbij en laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer. Snijdt de helft van de selderij in dunne reepjes en roer die door de soep. Maak op smaak af met peper en zout en garneer de soep met de overige blaadjes selderij. En ... smullen maar!

Nog een paar weetjes:

  • In plaats van een groene courgette kun je ook een gele gebruiken zoals ik ook heb gedaan. Pak een flink groot exemplaar en verwerk hem inclusief pitten en schil.
  • In plaats van selderij kun je ook peterselie gebruiken.
  • Courgette en pompoen horen duidelijk tot dezelfde familie: de zaden lijken erg op elkaar, en als je sierpompoenen vlak bij je courgetteplanten kweekt, moet je uitkijken voor kruisbestuiving. Je kunt dan oneetbare courgettes krijgen. Ook culinair gezien is er veel overeenkomst tussen courgettesoep en pompoensoep: je krijgt in beide gevallen een behoorlijk gebonden soepje. Een nadeel is, dat zowel courgette- als pompoensoep behoorlijk slijmvormend kan zijn en sommige mensen kunnen hier niet goed tegen. Heb je er ook last van, zorg dan dat je soep niet te dik wordt en leng hem desnoods aan met wat extra water want daardoor verdwijnt dit effect namelijk voor het grootste deel.

Courgette als ingelegde groente

Het inleggen van groenten is een ouderwetse manier van conserveren. Mits het maar hygienisch gebeurt, is het nog steeds heel leuk om te doen. Het nu volgende recept kan ook worden gebruikt voor sperziebonen, worteltjes, paprika's, komkommers, rettich en uitjes.

Nodig:

  1. 1,5 kg groenten, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  2. zout
  3. 1 liter (kruiden)azijn
  4. 25 gr suiker

Doe de groenten in een pan ruim kokend water met wat zout, laat aan de kook komen en 2 minuten koken. Laat de groenten daarna in een vergiet uitlekken en afkoelen. Breng de azijn aan de kook, los er de suiker in op en laat het mengsel 2 minuten koken. Laat de azijn afkoelen. Was enkele glazen potten en hun deksels in kokendheet sodawater (1 eetlepel soda per liter water). Spoel daarna na met kokend water en zet de potten omgekeerd op een schone doek om uit te lekken. Verdeel de groenten over de potten en schenk de azijn erbij. Sluit de potten en bewaar ze in de koelkast.

Deze ingemaakte groenten, pickles, zijn lekker als bijgerecht bij nasi, bami, of door de salade.

Courgette rauw

Snij eens een courgette in blokjes of schijfjes (schillen hoeft niet!) en maak er met sla, tomaat en zilveruitjes een salade van. Wat yochurtdressing erover en klaar ben je. Lekker bij frites, rijstgerechten of pasta.

De gestoofde variant

In veel stoofgerechten komt courgette goed tot zijn recht (ook hier hoef je de groente niet te schillen). In blokjes gesneden door de macaronisaus bijvoorbeeld. Bak eerst de ui, gehakt of vlees en paprika, dan champignons erbij en vervolgens courgette en in blokjes gesneden tomaten. Courgette heeft niet zo lang nodig om te garen, 6 à 10 minuten stoven is al genoeg.

In rijstgerechten combineert courgette ook prima met de andere groenten zoals kool, taugé, minimais en bosui.

Een leuke tip: hou je van Kip Siam (pak van Knorr) vervang de bosui dan eens door in reepjes gesneden courgette. Heerlijk! Wij vinden de smaak van deze groente zo het best tot zijn recht komen.

 

Italiaanse courgettetaart

Een boerengerecht uit Calabrië, geen lichte kost maar wel erg lekker...

Voor 6 personen heb je nodig:

  1. 6 middelgrote courgettes, in plakjes gesneden
  2. zout
  3. 4 eieren, gesplitst
  4. 150 g geraspte parmezaanse kaas, pecorino of gewone kaas
  5. nootmuskaat, liefst versgeraspt
  6. olie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Blancheer de courgettes 1,5 minuut in kokend water. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de geraspte kaas en schep de geblancheerde courgettes erdoor.

Bestrijk een grote ondiepe ovenschaal met olie. Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het courgettemengsel. Doe alles in de ovenschaal en bak de courgettetaart 20-30 minuten tot hij goudbruin en goed gerezen is.

Gevulde courgette

In het Middenlandse Zeegebied en Centraal Azië worden gevulde groenten veel gegeten. Niet iedereen hier houdt ervan, maar het is het proberen zeker waard. Het nu volgende recept komt uit Turkije

Nodig voor 4 personen:

  1. 4 flinke courgettes
  2. 2 uien
  3. 3 tomaten
  4. 1 bosje dille
  5. 250 gr gehakt
  6. 75 gram rijst
  7. 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  8. 1 theelepel fijngewreven munt
  9. zout en peper
  10. 1 theelepel paprikapoeder
  11. 3 eetlepels boter

Was de courgettes, halveer ze en hol ze met een lepel uit. Blijf wel een stuk van de rand want anders vallen ze straks uit elkaar. Pel de uien en hak ze fijn. Snijdt 2 tomaten in stukjes. Was de dille en snijdt die ook fijn.

Meng de gehakt, ui, in stukjes gesneden tomaat, rijst, peterselie, dille, munt, paprikapoeder, zout en peper, samen met 2 eetlepels boter en een half kopje water. Vul daarmee de courgettehelften. Snijdt de overgebleven tomaat in 8 dunne plakjes en sluit hiermee de courgettes aan de bovenkant af.

Leg de courgettes naast elkaar in een brede, ondiepe pan. Voeg een eetlepel boter en een kopje water met wat zout toe. Dek de courgettes af met een passend bord zodat ze niet kunnen verschuiven en smoor ze 25 minuten met het deksel op de pan.

Serveren met een frisse groene salade is dit een lekkere en gezonde maaltijd!

Terug naar receptenoverzicht