Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

 

 

Lavatera olbia Rosea

Lavatera_3juli2009
Van juli tot september bloeit lavatera uitbundig.

Lavatera, ook wel malva genoemd, hoort tot de kaasjeskruid-familie (Malveae). Het is een vaste plant die tot 2 meter hoog kan worden. De fijne, handvormige bladeren zijn grijs tot groen. De bloemen zijn lila tot roze en verschijnen ongeveer van juli tot september. Tegenwoordig worden ook soorten met witte bloemen aangeboden.

Ter onderscheid: er zijn ook lage soorten malva die wel worden aangeduid met struikmalva. Ze behoren allemaal tot dezelfde familie maar worden dan maar zo'n 20-80 cm hoog.
De hierboven afgebeelde soort, Lavatera olbia Rosea, is een oude bekende onder de varianten.

Op zich is lavatera een makkelijke plant en hij is geliefd vanwege de lange, uitbundige bloei. Maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Allereerst is hij maar matig winterhard. Van oorsprong komt hij uit het gebied rond de Middellandse Zee en net zoals bij rozemarijn en lavendel is er altijd kans op invriezen tijdens een strenge winter.
De plant verliest wel zijn bladeren in de winter maar rond de stam kan hij het beste met een laagje bladeren of compost worden beschermd. Tegenwoordig zijn er ook soorten verkrijgbaar die wat beter tegen ons klimaat kunnen.
Het beste is een lichte standplaats in de zon of lichte halfschaduw. De grond moet licht en goed gedraineerd zijn en voldoende humus bevatten.

Verder moet deze heester de ruimte krijgen. Bij het planten begin je misschien met een smal stekje van een halve meter maar het jaar daarop zul je zien dat de plant flink kan uitwaaieren. Op de bovenstaande foto is onze lavatera te zien met een schutting van 2 meter hoog als achtergrond. Het geeft een aardige indruk van de grootte van de struik na amper een jaartje groeien.

Als solitair doet lavatera het beslist heel goed maar ook achterin de border misstaat hij niet. Lage borderplanten zoals phlox, riddersporen of kattestaart kunnen er voor worden gezet.

Tot slot iets over snoeien en vermeerderen:
Als je lavatera gaat snoeien, wacht dan zoveel mogelijk tot de vorst echt weg is en ga in elk geval niet voor april aan de slag. Als het laat vriest, gaat de plant het beslist niet overleven na de snoei. Waarom snoeien? Het hoeft natuurlijk niet maar het kan nuttig zijn om de uitbundige groei wat te temperen en om te voorkomen dat de plant teveel verhout. Je kunt de twijgen terugsnoeien op een paar ogen zodat de nieuwe twijgen weer jong en fris zullen zijn.

Vermeerderen kan door het nemen van stekken in de zomer. We hebben er zelf nog geen ervaring mee maar met het risico op bevriezen tijdens de winter loont het beslist de moeite om het eens te proberen.

Nuttige links

planten-online.be - deze site geeft een goede indruk van de diverse ondersoorten die op dit moment te koop zijn.

de boomkwekerij.nl - een uitgebreid verhaal over de verschillende soorten lavatera en de verzorging.

vlijpark.nl - een heel informatief verhaal over hoe men lavatera en vele andere planten stekt of zaait, een aanrader!