Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !


Paprika's houden van warmte. Het zijn echte kasplantjes die niet goed tegen ons wisselvallige klimaat kunnen. Maar je kunt ze ook in potten of emmers kweken. Hoe dat gaat, kun je hieronder lezen.

Paprika kweken

Eigenlijk is dit vooral aan te raden als je een kas of verwarmde serre hebt want de planten zijn niet zo geschikt voor ons wisselvallige klimaat. Wind, regenperiodes en vooral de temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat je ze beter niet buiten kunt uitplanten, tenzij je ze heel beschut kunt wegzetten. Heb je geen kas, dan kun je ook in emmers kweken. Een voordeel is, dat je die buiten kunt zetten als het weer het toelaat. Een paar dingen kun je in de gaten houden:

1. de temperatuur

De temperatuur is heel belangrijk. De zaden kiemen bij een temperatuur tussen de 22-25 graden. In de vensterbak is dat geen probleem meestal. Tot het verspenen houden we de temperatuur tussen de 20-23 graden en daarna moet het steeds tussen de 16 graden 's nachts en 22 graden overdag blijven.
Dat klinkt heel lastig als je geen kas hebt. Trouwens, met die kas is het ook uitkijken. Niet te vroeg uitplanten als de grond nog te koud is, want dan krijgen ze voetrot of een groeistilstand. Meestal plant men na 1 mei de jonge plant in de kas uit.
Wij deden het zo: opkweken in de vensterbank. Bij slecht weer (regen begin mei) staan ze daar warm genoeg. Bij mooi weer wordt het daar 's middags te warm (vast hoger dan 25 graden). Je ziet je plantjes dan helemaal slap gaan hangen. Zodra de volle zon daar 's middags komt en het te warm wordt, verhuizen de planten naar de bijkeuken waar het koeler en schaduwrijker is of we zetten ze buiten onder de parasol. Het mag dan niet te hard waaien (kunnen ze niet tegen) en ze mogen ook niet in de volle zon (gaan ze ook slap hangen). Tot op heden gaat het goed, maar het is eigenlijk een echte kasplant.

2. Grond en bemesting

Zaaien gebeurt in een mengsel van 4 delen potgrond en 1 deel mager zand. Wij namen zelf potgrond en daar staan ze nog steeds in. Dat gaat ook dus. Als je niet te dik zaait, kun je het verspenen zo lang mogelijk uitstellen, Bij ons duurde het lang voor het zaad opkwam en het lukte zeker niet allemaal. Dat schijnt normaal te zijn. Bij ideale omstandigheden komt 70 % van het zaad ongeveer op. Vanaf maart kun je ze al zaaien, binnenshuis natuurlijk.

Verspenen gebeurt in gewone potgrond en pas als het eerste bloempje verschijnt, mogen de planten de kas in, mits de grond tot 15 graden is opgewarmd. In de kas worden ongeveer 3 planten per vierkante meter uitgeplant. Je kunt dus ook in potten of emmers kweken en het beste is dan een mengsel van 2/3 potgrond en 1/3 turf. Let er bij het overplanten steeds op dat je de kiembladeren boven de grond houdt, anders krijgen ze last van schimmels en voetrot.

Qua bemesting is er veel overeenkomst met tomatenplanten. Ook voor paprika's zijn voldoende stikstof en kalium belangrijk. Er moet daarbij een juiste verhouding tussen stikstof, kalium en magnesium zijn om de planten gezond te houden en tevens voor goede vruchten te zorgen. Teveel stikstof veroorzaakt een te weelderige bladgroei en dat gaat ten koste van de vruchten.
Het is dus zaak om de juiste meststof te gebruiken. Een NPK-verhouding van 12+8+18 is belangrijk (12 delen stikstof, 8 delen fosfor en 18 delen kalium). Dit is als samengestelde meststof te koop en je kunt er de kasgrond vooraf mee bemesten. Er wordt ook bekalkt, dit kun je ook vooraf doen maar niet tegelijk met de andere meststof. Daarna zul je tijdens de groei en vruchtafzetting ook regelmatig moeten bijmesten. Dit kan in het gietwater.
Wie in potten kweekt, kan sowieso vloeibare meststof gebruiken in het gietwater. Kies een kaliumrijke meststof en gebruik daarvan ongeveer 2 gram per liter gietwater steeds als je de planten water geeft. Pokon voldoet niet, die heeft te weinig en niet de juiste verhouding van de meststoffen. Maar als je kunt de kaliumrijke meststof in elk geval ook voor je tomatenplanten gebruiken, dus da's mooi meegenomen.

Wij kweken niet in een kas en kunnen dus niet uit ervaring spreken. Meer over het kweken van paprika's in een kas vind je o.a. op www.plantaardig.com. We kweken dus wel in potten. En .... we zijn natuurlijk beginners. Hieronder volgen een paar plaatjes en we houden je op de hoogte van het verdere verloop.

 

 

paprikazaailing
Hier onze eerste mooi ogende paprikazaailing.Het duurde lang voor het zaad ging kiemen maar 12 maart is dan ook wel een vroege zaaidatum.


jongepaprikaplant
Dit is op 20 april. We zaaiden in de bakjes waar boerenyoghurt in heeft gezeten. Paar gaatjes in het dekseltje en je hebt een soort kasje. Met dit mooie resultaat dus. Zodra de plantjes opkomen kan het dekseltje er af natuurlijk. Je ziet ook aan de binnenkant de worteltjes groeien, heel handig.

 

 

paprikaplant_3mei
Op 3 mei zijn de grootste planten in diepere potten gezet. Elke plant heeft nu zijn eigen pot en dat was met die groei wel nodig.

 

paprikaplant_10mei
Zo staan ze er op 10 mei bij. Ik merk wel dat de bovenste blaadjes de neiging krijgen om te verschrompelen. Wellicht wordt het echt tijd voor bijmesten nu.

paprikaplant_met_vruchten
Hier zie je de eerste vruchten op 24 juni. De planten doen het goed en er beginnen er steeds meer te bloeien.

Overigens hebben ze wel last van bladluizen. We hebben al een aantal dingen erop losgelaten:

  • pokon bioinsect: hielp prima, maar niet definitief
  • aftreksel van brandnetels: zelfde resultaat maar nogal omslachtig om te plukken en bereiden.
  • aftreksel van vlierbladeren: minder lastig te bereiden maar stinkt vreselijk. Bovendien leek het niet echt veel te helpen.
  • eerst de luizen er gewoon afvegen en de bladeren er met water afspoelen. Daarna besproeien met citroenmelissethee. Die maak je als volgt: neem en paar handenvol bladeren en giet er een liter kokend water uit de waterkoker op. Even laten afkoelen tot het lauw is (niks uren laten staan en stinken en half gaan gisten dus!) en dan de planten goed besproeien. Het ruikt lekker, de planten gaan prachtig glimmen en de luizen komen niet gelijk weer terug. Als je dat elke paar dagen herhaalt (als je ziet dat ze weer terugkomen) ben je ook van het probleem af.

paprika_achter_glas

Hier zie je één van onze paprika's kort voor de oogst. Het klopt dat een plant maar een paar vruchten tegelijk kan voortbrengen. Bij grote vruchten maximaal drie tegelijk en bij één exemplaar zagen we vijf kleine vruchtjes. De planten verzwakken er zoveel van dat de bladluizen hun kans grijpen en bijmesten helpt niet meer.
In juli merkten we ook dat nieuw gevormde vruchtjes spontaan eraf vielen en dat de planten daarna helemaal stopten met bloeien. Toen steeds meer vruchten rood begonnen te worden, hebben we alles geoogst.

paprikas_170807

Zo stonden ze in de vensterbank kort voor de oogst: grote bladeren, al behoorlijk aangevreten door de luizen, dunne wiebelige stengels en prachtige mooie vruchten.

paprika_oogst

En dit is de oogst, afkomstig van 5 planten. We zijn zelf heel tevreden hiermee, vooral omdat dit gewoon in de vensterbank (wel op het zuiden) is gekweekt. Doen we volgend jaar zeker weer!

Overigens hebben niet alle planten vruchten gekregen. Helaas zijn er ook vier waar niets aan kwam, waarschijnlijk omdat ze niet in de vensterbank pasten. Ze stonden voor een kleiner raam of voor een raam op het noorden, en ja, blijkbaar gaat dat minder goed. Ook iets om te onthouden dus.

 

Behalve luizen hadden we ook te maken met opgekrulde bladeren. Bij de ene plant was dat erger dan bij de andere. Het zag er niet zo mooi uit. We hebben zelf het idee dat planten die daar minder last van hadden, sneller groeiden en eerder vruchten gingen vormen. Volgens sommigen is dit echter normaal bij paprika's maar we weten dit dus niet precies.

Onze belangrijkste conclusies en tips bij de kweek van paprika's zijn:

  • Zaaien in maart en binnen op de vensterbank of in de kas houden. Op een heel beschutte plaats in de tuin is wellicht ook mogelijk maar de eplanten zijn heel gevoelig voor koude en wind.
  • Goed blijven bijmesten, zeker als ze in potten staan.
  • Onze ervaring is, dat een stuk of drie vruchten per plant in ons klimaat het meest haalbare is voor een paprikaplant. Wij bleven wel bijmesten maar merkten dat de planten uit zichzelf stopten met bloeien en vormen van nieuwe vruchten zodra de eerste vruchten eenmaal flink groter werden. Maar wie onze foto's bekijkt, zal dat niet verbazen: het zijn knotsen van vruchten voor zulke fijne planten. Op het laatst moesten we de stengels ondersteunen bij het oppakken want ze zwabberden vervaarlijk topzwaar heen-en-weer.
  • In augustus kun je meestal oogsten, zodra de vruchten rood kleuren. Natuurlijk kun je ook groene exemplaren oogsten.
  • Gaat je plant ten onder aan luizen, denk dan niet meteen dat je iets fout hebt gedaan. Het is net als met courgettes en tomaten: die grote vruchten eisen een zware tol van de planten en vroeg of laat grijpen belagers hun kans. Maar je hebt altijd de zaadjes nog!

 

 


Terug naar groenten overzicht