Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Hier vind je info over de inrichting van de moestuin, de siertuin of een combinatie van allebei: de eetbare siertuin. Grondsoort, bemesting, plantschema's voor de groenten, bomen erin of niet, vaste planten, eenjarigen, vanalles komt aan bod. Lees hier onze verzamelde informatie en ervaringen en doe er je voordeel mee bij de inrichting van je eigen tuin!

 

De tuin inrichten, verbouwen,veranderen...Hoe pak je zoiets aan?

Bij het (opnieuw) inrichten van je tuin is het verstandig om eerst eens goed naar de tuin te kijken. Wat staat erin en hoe groeit het? Waar groeit het op?
En dan je wensen... Waar hou je van, wat vind je mooi of lekker, wat voor soort tuinen zijn er, en waar vind je info, nieuwe ideeën of inspiratie? En wat is allemaal mogelijk, waar moet je op letten? Een paar algemene ideeën om je plannen uit te voeren vind je bij inrichten of veranderen van je tuin.

Verder vind je op deze pagina info over borders en over een bosrandtuin. Dit is een veelvoorkomend tuinontwerp met een gazon, omrand door een grote border. Er zijn zowel schaduwplekjes als zonovergoten gedeelten in te vinden. Vaak worden er zowel kleine vaste planten als heesters en bomen in gezet. Ook wij hebben zo'n tuin en daarbij ook nog eens vrij zware kleigrond. De informatie die we her en der vonden over borders, heesters en bomen in de tuin, en over het tuinieren op kleigrond, hebben we hieronder vermeld. Ook onze eigen tuinervaringen kun je hieronder terugvinden.

Natuurlijk kun je ook heel andere dingen treffen: droge zandgrond, veengrond, een rotstuin, of een vijver in de tuin. Omdat we hier zelf op dit moment geen ervaring mee hebben, zul je er op deze site nu niets over vinden.

Bloeiende borders

Een border is een randbeplanting langs een gazon of terras bijvoorbeeld. Traditioneel is een border gelegen in de volle zon en gevuld met allerlei bloemen. Er zijn veel combinaties mogelijk en en veel planten om uit te kiezen.

Klik hier voor meer info over het aanleggen van een zonnige border.

Ook in de halfschaduw kun je een border aanleggen. Klik hier voor geschikte planten voor de halfschaduw.

 

De bosrand tuin

Veel achtertuinen kun je vergelijken met de rand van een bos of een open plek in een bos. Er zijn gedeelten met zon maar ook delen die door een omheining, boom of grote struik overschaduwd worden.

Zo'n redelijk beschutte tuin is ideaal voor veel planten. Wil je weten hoe je zo'n tuin het hele jaar door kleurig kunt houden, klik dan hier voor meer info over de bosrandtuin.

 

Een tuin op (zware) kleigrond

Echt zware kleigrond kun je goed verbeteren. Er zijn daarnaast ook planten, met name voor borders in de zon en halfschaduw, die het juist in zulke grond goed doen.

Je kunt hier meer lezen over tuinieren op zware klei.

Onze eigen tuin

Zoals al vermeld, hebben we een bosrandtuin op redelijk zware kleigrond. Hij was mooi aangelegd toen we er kwamen, maar het onderhoud is er de afgelopen 3 jaar bij in geschoten. Hoe we onze tuin weer opknappen, kun je lezen op de pagina over onze eigen siertuin.